Methode

Bij Dog Basic werken we niet met een vaste methode.
We kijken naar wat het beste past bij de hond en aansluit bij zijn begeleider en de situatie. De basis is wel dat we graag het leren aan de hond over laten. Er wordt een verschil gemaakt tussen opvoeden en trainen. Bij opvoeding en ‘probleem’ gedrag wordt zo nodig een grens geboden. In de training wordt alleen gewerkt met beloning, leren moet leuk en ontspannend zijn. Er wordt niet gewerkt met aversie.

De les is in eerste instantie gericht op het versterken van jullie relatie, daarnaast is het ook leuk om je hond uitdaging te bieden, dit kan op verschillende vlakken.
Het werken aan een sociaal vaardige hond is belangrijker dan welk kunstje ook, dat wil niet zeggen dat we de hond geen kunstjes leren, maar zodra een kunstje een goede relatie / of zijn sociale vaardigheden  in de weg komen te staan zullen we je daar zeker op wijzen. Dit alles op een voor jou en je hond begrijpelijke en zo duidelijk mogelijke manier.

De communicatie tussen jou en je hond is een belangrijk onderdeel zo niet het belangrijkste onderdeel van waaruit gewerkt wordt. Wanneer jij je hond kunt “lezen” en kunt anticiperen op zijn gedrag en de hond leert om op jou te letten en te anticiperen, dan is samen leren kinderspel. Wanneer je hond in zijn leven niet de kans heeft gehad om zelf na te denken, dan zal het leren in het begin misschien iets moeizaam gaan, maar wanneer hij (weer) kan ervaren dat leren leuk is, dan is hem iets leren kinderspel.

De basis van waar uit gewerkt wordt is eigenlijk heel simpel, maar het is soms heel moeilijk om dat consequent toe te passen. In de lessen zullen we stapje voor stapje dat aan pakken wat op dat moment het belangrijkste is en proberen het voor jou en je hond zo duidelijk mogelijk te houden.

Er wordt niet alleen de tijd genomen om zowel jou als je hond te laten voelen en ervaren hoe het werkt, maar er wordt tijd genomen om zo nodig de theorie te belichten. Het weten waarom en waarvoor kan ook erg belangrijk zijn in omgang en training van je hond. Weten hoe de communicatie tussen jou, je hond en zijn omgeving verloopt kan heel belangrijk zijn.
.